4. Sınıflar için Haftalık Ödev

23 Aralık - 27 Aralık 2024 1. Sınıf Haftalık Ödevi

Ön Bilgi: 

Postkolonyal teori, sömürgecilik tarihinin, kültürel, siyasi, askeri, politik, ekonomik ve edebi etkilerinin günümüze kadar uzanan izlerini inceleyen disiplinlerarası bir eleştiri alanı olarak tezahür etmiştir. Sömürgecilik sonrası teoriler, ağırlıklı olarak beyaz ve Avrupalı olan eski sömürgeci güçlerle sömürgeleştirilen halklar arasındaki kimlik, güç dinamikleri ve kültürel-edebi ilişkiler gibi konulara odaklanmaktadır. Bu teori/ler, özellikle Avrupa’nın/Batı'nın Doğu'yu (veya "ötekini") nasıl temsil ettiğini ve bu temsilin sömürgeci politikaları nasıl meşrulaştırdığı ya da örtük ve açık olarak bu uygulamalara güç kazandırarak bu pratiklerin devamını nasıl sağladığı üzerinde durur.

Hintli yazınsal eleştirmen ve kuramcı Gayatri Spivak’ın İtalyan düşünür Antonio Gramsci’den ödünç alarak kullandığı ve terim olarak “düşük askeri rütbeli personel” anlamına gelen bu kavram, Spivak’ın kullanımında toplumsal, ekonomik ya da kültürel açıdan güç yapılarının dışında bırakılmış, sesini duyuramayan ya da marjinalize edilmiş grupları tanımlamak için kullanılan bir terim anlamını yüklenmiştir. Beyaz Avrupalı’nın sistematik olarak sömürgeleştirip bu gruba hapsettiği ve kendi hikâyelerini anlatabilme becerisinden yoksun bırakılan bu topluluklar arasında en genel anlamıyla; sömürge altındaki yerli halklar, ezilen kadınlar, işçi sınıfı mensupları, fiziksel engelliler, dini azınlıklar ve yoksul köylüler yer almaktadır.

Soru:

Gayatri Spivak’ın postkolonyal teoride öne sürdüğü bu kavramın adı nedir ve teorisyen bu kavramı hangi makalesinde tartışmaktadır?

Cevap Gönderimi:

Hazırladığınız cevapları zafer.safak@igdir.edu.tr e-posta adresine gönderiniz: 

Cevap gönderimi için son tarih: [27 Aralık 2024, Cuma 17:00]